iStock-1222249785

Startersgids

Voordat je je winkelwagentje bij de IKEA vol gooit, is het misschien handig om te weten hoe het allemaal in zijn werk gaat wanneer je van plan bent een woning te kopen.

Money check

In deze oriëntatiefase kijk je hoeveel geld je kunt lenen. Je kunt hiervoor rekentools gebruiken, maar echt zeker weten doe je het wanneer er een hypotheekadviseur met je meekijkt. Misschien wil je samen met je partner een woning kopen, of in je eentje, of heb je hulp nodig van je ouders. Samen kijken we naar je inkomen, spaargeld, je leefsituatie en wensen. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt, en als starter krijg je flink wat voordelen vanuit de overheid.

Zodra je weet wat je budget is, kun je op zoek naar een woning die bij je past. Dat kan via Funda of met een makelaar die met je meekijkt. Hou tijdens het zoeken rekening met je maximale hypotheek en je woonwensen. Het kan ook handig zijn op te letten of er misschien verbouwd of verduurzaamd moet worden.

Op pad!

Lekker zitten scrollen op Funda? Een woning in het echt zien is wel even wat anders dan online, dus tijd om die bezichtigingen in te plannen. Tip: bel zodra een woning online komt, anders zit de agenda van de makelaar misschien al vol. Wanneer je bij een woning gaat kijken, bereid je dan goed voor. Zo weet je waar je op moet letten tijdens de bezichtiging. Nadat je de woning in het echt hebt bekeken en ervaren, kun je voor jezelf beslissen wat je gaat doen. Zie je jezelf hier wonen, of zoek je liever verder? Neem hier de tijd voor. Wanneer je een woning hebt bezichtigd, krijg je meestal de mogelijkheid om een bod uit te brengen.

Vind je het fijn als er iemand met je meekijkt naar de woning die je op oog hebt? Een aankoopcoach is een makelaar die voor jou onderzoek doet naar de woning. De beschikbare informatie wordt dan gecheckt, net als de waarde van de woning. Is er iets opvallends met de woning? Dan hoor je dat meteen. Op basis van deze informatie weet je waar je aan toe bent en wat je kunt verwachten van de woning. Zo kun je vervolgens zelf een geïnformeerd bod uitbrengen.

Bieden

Knoop doorgehakt?! Tijd om een bod te plaatsen. Denk vooral na wat je zelf maximaal voor het huis wilt betalen: waar voel je je goed bij? Denk aan de kosten die er nog bij komen: de kosten koper, eventuele verbouwing en het inrichten van de woning. Deze kosten nemen we uiteraard mee in het eerste gesprek, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Een bod plaatsen hoef je niet alleen te doen. Heb je in gedachten wat je wilt bieden? Wij kunnen met je meekijken of het past bij de berekening die we hebben gemaakt voor jouw situatie. Je kunt ook via een aankoopmakelaar een bod uitbrengen. Die kan je ook goed adviseren over de inhoud van het bod, en of je misschien moet overbieden.

Heel veel afwachten (“de financiering”)

Je bod is geaccepteerd, je hebt champagne gedronken: je bent al een flink stuk onderweg naar een eigen woning. Wij nemen in deze fase het stokje van je over. Wanneer jij het koopcontract hebt getekend en de ontbindende voorwaarden hebt bepaald, kunnen wij aan de slag met het aanvragen van je lening bij de bank. We zijn een onafhankelijke hypotheekadviseur, dus checken we de beste voorwaarden bij verschillende geldverstrekkers en regelen we de beste rente die je ook op langere termijn geld bespaart. Kortom: de best mogelijke hypotheek die past bij jou. Benieuwd welke hypotheekvormen er zijn?

Wist je dat het aanvragen van de lening bij de hypotheekverstrekker soms wel zes tot acht weken kan duren? Als je ‘onder voorbehoud van financiering’ hebt geboden, is de woning in deze periode ‘verkocht onder voorbehoud’. Die gaat dus nergens naar toe. Wanneer het bericht binnen is van de bank dat de lening definitief is (de conclusie is dus dat je de woning kunt betalen) is de woning definitief ‘verkocht’, aan jou dus!

Overdracht

Financiering definitief = makelaarstaal voor nog meer officiële handelingen. Je spreekt met de makelaar af wanneer de oplevering van de woning is. Op die datum ga je naar de notaris, samen met de verkopers van de woning. Hier regel je het papierwerk en is de woning definitief van jou. Je neemt de sleutels in ontvangst en je mag jezelf een trotse huiseigenaar noemen!

Na het afsluiten van een hypotheek is het trouwens handig om een aantal verzekeringen af te sluiten. Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) bijvoorbeeld, maar die sluit je in veel gevallen tegelijk af met je hypotheek. Een opstalverzekering is verplicht als huiseigenaar. Ook is het belangrijk om na te denken wat er gebeurt als je arbeidsongeschikt of werkloos wordt. Onze verzekeringsadviseurs denken graag met je mee.

Chillen

Nu alles achter de rug is, kun je eindelijk genieten van je harde werk en je nieuwe woning. Veel plezier! Heb je tijdens de belastingaangifte in maart trouwens iemand nodig die met je meekijkt? Dan kun je ons gewoon mailen.

Deel via

Nieuws

Meer nieuws
Dico_vrijstaand

Echt persoonlijk advies

Bij HypotheekWeter pakken we het graag anders aan: bij ons ben je geen nummertje. We nemen graag de tijd om je echt persoonlijk advies op maat te kunnen geven. Met onze jarenlange ervaring en hart voor mensen zorgen wij voor goed onderbouwd, verantwoord advies voor iedereen. Wij helpen je graag (écht!).

Dico Gremmen
Hypotheekadviseur
Een afspraak met Dico maken