iStock-499550631

Opeethypotheek of Verzilveringshypotheek

Meer bestedingsruimte tijdens je pensioen

Een opeethypotheek, ook wel bekend als verzilveringshypotheek, is een manier om je pensioen of inkomen aan te vullen. Maar hoe werkt het? Bij HypotheekWeter leggen we het uit.

Wat is een verzilveringshypotheek of opeethypotheek?

Je pensioen of AOW aanvullen met wat extra geld? Dat kan met een opeethypotheek. Een opeethypotheek of verzilveringshypotheek is een vorm van lening waarbij je de overwaarde in je huis kunt "opeisen" in de vorm van periodieke uitkeringen, een eenmalige som of een kredietlijn. En dat zonder te verhuizen.

Overwaarde
​Voor een verzilveringshypotheek moet je voldoende overwaarde hebben over je huidige woning. Met een opeethypotheek of verzilveringshypotheek leen je de overwaarde, waarbij je huidige woning dient als onderpand. Het is dan ook een aflosvrije hypotheek, waardoor je alleen rente betaalt.

Vanaf 60 jaar
Een opeethypotheek kun je in de meeste gevallen afsluiten vanaf je 60e, maar wordt vaak ook gedaan rond de AOW-leeftijd ter aanvulling van dit bedrag. Zo heb je maandelijks weer wat meer bestedingsruimte.

Geen maandelijkse aflossingen meer
Bij een opeethypotheek brengt de hypotheekaanbieder alleen rente in rekening en hoef je geen maandelijkse aflossingen te doen. Je hebt de keuze om de overwaarde van je huis in één keer uit te laten keren of in delen, bijvoorbeeld maandelijks. Het bedrag dat je ontvangt, wordt samen met de maandelijkse hypotheekrente bij je hypotheek opgeteld. Hierdoor neemt het totale bedrag van je hypotheek toe en wordt je overwaarde geleidelijk kleiner. Je hebt dan geen maandelijkse hypotheeklasten meer, maar je "eet" als het ware je overwaarde op. Vandaar de benaming ‘opeethypotheek’.

Voordelen van een verzilveringshypotheek op een rij

Extra financiële middelen

Een opeethypotheek stelt oudere huiseigenaren in staat om geld vrij te maken dat vastzit in de overwaarde van hun huis. Dit geld kan worden gebruikt voor allerlei doeleinden, zoals aanvullend pensioen, het financieren van huisverbeteringen, medische kosten, reizen, of gewoon om de levenskwaliteit te verbeteren.

Geen maandelijkse aflossingen

Bij een opeethypotheek hoef je doorgaans geen maandelijkse aflossingen te doen. Hierdoor blijft je maandelijkse budget stabiel en hoef je je geen zorgen te maken over terugbetalen zolang je in je huis blijft wonen.

Blijven wonen in je huidige woning

Je kunt in je huis blijven wonen zolang je wilt, zelfs als je geld hebt geleend met een opeethypotheek. Je hoeft pas terug te betalen wanneer je je huis verkoopt of als je komt te overlijden.

Fiscale Voordelen

In sommige gevallen kunnen de rentekosten van een opeethypotheek fiscaal aftrekbaar zijn.

Waar moet je rekening mee houden bij een verzilveringshypotheek?

  • Hoge hypotheekrente: Met een opeethypotheek loopt de geldverstrekker meer risico dan gemiddeld dat de lening niet wordt afbetaald. Daarom is de rente gemiddeld vrij hoog.
  • Woning toch verkopen: Zoals we hierboven hebben uitgelegd: je eet met een verzilveringshypotheek de overwaarde op van je woning. Dit betekent dat wanneer je door het bedrag heen bent, je nog rente blijft betalen. Dit moet je wel kunnen betalen, anders kan het zijn dat je alsnog de woning moet verkopen. Houd er ook rekening mee dat er een restschuld overblijft, die bijvoorbeeld kan worden afbetaald door nabestaanden met de erfenis van de woning.
  • Niet erg flexibel: Je hebt bij het laten uitkeren van een opeethypotheek niet veel keuze in de wijze. Het bedrag aan overwaarde kan in een keer worden uitgekeerd, of je kiest voor een periodieke betaling. Even iets om rekening mee te houden.
  • Weinig aanbieders: Er is voor verzilveringshypotheken helaas niet veel keuze in aanbieders. Je hebt vaak maar een paar opties om uit te kiezen. Wij denken natuurlijk graag met je mee voor de juiste keuze!​

Samen met onze hypotheekadviseur kijken naar jouw opties? Bij HypotheekWeter gaan we graag met je in gesprek. Maak een gratis vrijblijvende afspraak.

Deel via

Nieuws

Meer nieuws
DSC02113-BW

Wij helpen je graag

Bij HypotheekWeter pakken we het graag anders aan: bij ons ben je geen nummertje. We nemen graag de tijd om je echt persoonlijk advies op maat te kunnen geven. Met onze jarenlange ervaring en hart voor mensen zorgen wij voor goed onderbouwd, verantwoord advies voor iedereen. Wij helpen je graag (écht!).

Sander Verschoor
Gecertificeerd Financieel Planner Hypotheekadviseur
Een afspraak met Sander maken