iStock-1372428239small

Scheiden

Scheiden is een ingrijpende gebeurtenis met veel juridische en financiële gevolgen. Hier is een beknopte uitleg van hoe het van invloed kan zijn op je financiële situatie, inclusief verzekeringen en gedeelde financiële verplichtingen:

Bij het scheiden met een gedeelde hypotheek

  • Hypotheek en eigendom: Als je een huis hebt gekocht en samen een hypotheek hebt, moet je beslissen wat er met de woning gebeurt. Er zijn opties zoals verkoop, overname van de hypotheek door een van de ex-partners, of voortzetting van gezamenlijk eigendom.
  • Hypotheekbetalingen: Als jullie samen verantwoordelijk waren voor de hypotheekbetalingen, moeten jullie overeenkomen hoe de betalingen worden voortgezet of verdeeld als een van jullie in het huis blijft wonen.
  • Hypotheek herfinanciering: In sommige gevallen kan het nodig zijn om de hypotheek te herfinancieren om de naam van een van de ex-partners van de hypotheek te verwijderen.

Wat zijn de opties met jullie woning bij een scheiding?

Bij een echtscheiding zijn er verschillende opties met betrekking tot wat er met het huis gebeurt. De uiteindelijke beslissing hangt af van de omstandigheden, de juridische afspraken en de voorkeuren van de ex-partners. Veelvoorkomende scenario's zijn:

Verkoop van woning

Een van de meest voorkomende oplossingen is om het huis te verkopen en de opbrengst te verdelen tussen de ex-partners. Dit zorgt voor een schone financiële scheiding, waarbij ook de gedeelde verantwoordelijkheid voor de hypotheek en het eigendom van de woning verdwijnt.

Overname door een van de ex-partners

Als een van de ex-partners graag in de woning wil blijven wonen, kan deze partner de andere uitkopen. Dit houdt in dat de partner die in de woning blijft, de helft van de waarde van het huis betaalt aan de andere partner.

Gedeeld eigendom

In sommige gevallen kunnen ex-partners besluiten om gezamenlijk eigenaar te blijven van de woning, zelfs na de scheiding. Dit kan gebeuren als er kinderen in het spel zijn en het in hun belang is om in hetzelfde huis te blijven wonen.

Verhuur van de woning

In plaats van te verkopen, kunnen ex-partners besluiten om de woning te verhuren en de huuropbrengst te verdelen. Dit kan een tijdelijke oplossing zijn terwijl de ex-partners hun financiële zaken regelen.

Scheiden is een lastige situatie, maar jullie hoeven het niet alleen te doen. Wij denken graag met jullie mee.

Deel via

Nieuws

Meer nieuws
DSC02113-BW

Wij helpen je graag

Bij HypotheekWeter pakken we het graag anders aan: bij ons ben je geen nummertje. We nemen graag de tijd om je echt persoonlijk advies op maat te kunnen geven. Met onze jarenlange ervaring en hart voor mensen zorgen wij voor goed onderbouwd, verantwoord advies voor iedereen. Wij helpen je graag (écht!).

Sander Verschoor
Gecertificeerd Financieel Planner Hypotheekadviseur
Een afspraak met Sander maken