pexels-cottonbro-4009398

Beïnvloedt je Netflix-abonnement straks je lening?

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft zo zijn twijfels over een nieuw wetsvoorstel van het kabinet. Dit voorstel wil de regels verbeteren voor het vastleggen van informatie van mensen die geld lenen. Volgens de AP biedt dit voorstel echter onvoldoende bescherming voor consumenten.

Wist je dat je telefoon- of streamingabonnement binnenkort misschien geregistreerd kan worden als krediet? Het nieuwe wetsvoorstel is nogal onduidelijk over welke financiële verplichtingen geregistreerd worden en vanaf welk bedrag. Dit houdt in dat zelfs je Netflix- of Disney+-abonnement invloed zou kunnen hebben op het bedrag dat je mag lenen.

3 jaar bewaren te lang?

Momenteel worden jouw financiële gegevens vijf jaar bewaard door het Bureau Krediet Registratie (BKR) nadat je een lening hebt afbetaald. Het voorstel wil deze termijn inkorten naar drie jaar, maar de AP vindt dat nog steeds te lang. Zij stellen dat deze informatie niet langer bewaard moet worden dan nodig.

Invloed op je lening

Als je ooit een lening hebt afgesloten of een andere schuld had, is de kans groot dat jouw gegevens nog bekend zijn bij het BKR. Dit kan van invloed zijn op toekomstige leningen. Denk daarbij aan:

  • je naam, adres en geboortedatum;
  • of je ooit rood stond en hoe lang;
  • of je ooit een betalingsachterstand had;
  • de hoogte en looptijd van jouw leningen.

Nieuwe start

De AP benadrukt dat iemand die een lening probleemloos aflost, recht heeft op een nieuwe start zonder oude lasten. Ze pleiten voor striktere regels over welke gegevens bewaard blijven, om te voorkomen dat oude informatie toekomstige financiële kansen beïnvloedt.

Wil je meer weten over registratie bij het BKR of heb j andere vragen over een bestaande of nieuwe lening? Neem dan gerust contact met ons op!

Deel via

Nieuws

Dit is hoe je slim bespaart op je huurauto

Huur je wel eens een auto op vakantie? Veel mensen weten niet precies wat wel en niet gedekt is en schrikken van de extra verzekeringskosten. Lees verder om te ontdekken hoe je met je reisverzekering kunt besparen op je huurauto!

Lees meer
Meer nieuws
Dico_vrijstaand

Echt persoonlijk advies

Bij HypotheekWeter pakken we het graag anders aan: bij ons ben je geen nummertje. We nemen graag de tijd om je echt persoonlijk advies op maat te kunnen geven. Met onze jarenlange ervaring en hart voor mensen zorgen wij voor goed onderbouwd, verantwoord advies voor iedereen. Wij helpen je graag (écht!).

Dico Gremmen
Hypotheekadviseur
Een afspraak met Dico maken