iStock-1355126836

Bouwrente: dit is wat je moet weten

Leuke nieuwbouwwoning op het oog? Dat werkt qua financiering weer net anders als bij een bestaande woning. Er komt best wat bij kijken! Wij hebben alles wat je moet weten over bouwrente voor je op een rijtje gezet.

​Wat is bouwrente?
Bouwrente is het bedrag dat jij aan de aannemer moet betalen voor de kosten die hij maakt voordat je de hypotheekakte ondertekent. De bouwrente is een soort vergoeding voor de vooruitbetaling van bouwkosten door de aannemer. En hier komt het interessante deel: de aannemer mag zelf bepalen welk rentepercentage hij hanteert, dus geen standaard hypotheekrente tarief.

Je kunt drie verschillende soorten rentekosten tegenkomen bij bouwrente:

1. Bouwrente vóór het tekenen van een koop-aannemingsovereenkomstVoordat jij jouw handtekening zet onder die koop-aannemingsovereenkomst, zijn er al kosten gemaakt. Dit noemen we bouwrente voor het tekenen. Helaas, dit bedrag is niet fiscaal aftrekbaar, dus geen belastingvoordeel hier.


2. Bouwrente tijdens de bouw, na het tekenen van koop-aannemingsovereenkomst
Gedurende de periode na het tekenen van de overeenkomst, maar vóór de sleuteloverdracht, blijft de aannemer kosten maken. Gelukkig kun je deze bouwrente wél aftrekken van jouw belastingen.

3. Hypotheekrente en bouwdepot
Als je nog niet in jouw nieuwe huis woont, betaal je rente over jouw hypotheek. Tegelijkertijd ontvang je ook rente over het bedrag in jouw bouwdepot. Naarmate er meer geld uit het bouwdepot wordt gebruikt voor de bouw, neemt de depotrente langzaam af. Het verschil tussen wat je betaalt en wat je ontvangt, wordt renteverlies genoemd. Het goede nieuws is: dit renteverlies mag je wél fiscaal aftrekken.

Bouwdepot en overbruggingshypotheek
Naast de bouwrente krijg je bij het kopen van een nieuwbouwwoning ook te maken met een bouwdepot en eventueel een overbruggingshypotheek. Ben je benieuwd hoe dit in elkaar steekt? Hier lees je er meer over.

Persoonlijk advies bij HypotheekWeter
Benieuwd wat jij kunt lenen voor een nieuwbouwwoning? Maak dan een gratis en vrijblijvende afspraak bij HypotheekWeter. We denken graag met je mee en geven echt persoonlijk advies dat past bij jouw situatie.

Deel via

Nieuws

Dit is hoe je slim bespaart op je huurauto

Huur je wel eens een auto op vakantie? Veel mensen weten niet precies wat wel en niet gedekt is en schrikken van de extra verzekeringskosten. Lees verder om te ontdekken hoe je met je reisverzekering kunt besparen op je huurauto!

Lees meer
Meer nieuws
PLFZ5200-bewerkt-bewerkt

Wij helpen je graag

Bij HypotheekWeter pakken we het graag anders aan: bij ons ben je geen nummertje. We nemen graag de tijd om je echt persoonlijk advies op maat te kunnen geven. Met onze jarenlange ervaring en hart voor mensen zorgen wij voor goed onderbouwd, verantwoord advies voor iedereen. Wij helpen je graag (écht!).

Michel Jaskulak
Commercieel Medewerker Binnendienst
Een afspraak met Michel maken