jarritos-mexican-soda-kFEb8yigiuQ-unsplash

Een huis kopen? Zoveel geld heb je nodig

We hebben voor je op een rijtje gezet waarmee je rekening kunt houden wanneer je een hypotheek wilt aanvragen.

Stap 1: Wat is je financiële situatie?

De eerste stap bij het bepalen van je maximale hypotheek, is nagaan hoeveel je kunt lenen gebaseerd op je (bruto) inkomen. Hierbij is het ook handig om een overzicht te maken van je vaste lasten en eventuele schulden, die hebben namelijk invloed op hoeveel je kunt lenen. Vergeet niet na te denken over hoeveel geld je zou willen overhouden voor een levensstijl die je prettig vindt. Ga je bijvoorbeeld graag op vakantie of graag veel uiteten? Dan is het misschien fijn om niet je maximale hypotheekbedrag te lenen, maar daar iets onder te blijven, zodat je daar budget voor over hebt.

Stap 2: Denk aan de bijkomende kosten

Naast de koopsom van je woning zijn er meer kosten waar je rekening mee moet houden, zoals:

  • Notariskosten, dit zijn de kosten die je betaalt voor de juridische diensten van een notaris bij het kopen van een huis, zoals het opstellen en registreren van de eigendoms- en hypotheekakte bij het Kadaster. Deze kosten omvatten ook de kosten voor controles op eigendomsrecht en mogelijke belemmeringen.
  • Advieskosten, dit zijn de vergoedingen die je betaalt aan een financieel adviseur of hypotheekadviseur voor hun expertise in het helpen kiezen en regelen van de beste financiële producten, zoals hypotheken, op basis van jouw financiële situatie.
  • Mogelijke overdrachtsbelasting, dit is een belasting die je betaalt als je een huis of ander onroerend goed koopt. Voor een huis betaal je meestal 2% van de koopprijs, in veel gevallen is dit voor starters onder de 35 0%.

Deze kosten kun je vaak niet opnemen in de hypotheek, dus zorg dat je hiervoor spaargeld achter de hand hebt.

Stap 3: Jouw hypotheekrente

Hypotheekrente is het percentage van je hypotheekbedrag dat je jaarlijks aan de bank betaalt voor het lenen van geld voor je huis. Deze rente bepaalt hoeveel je maandelijks terugbetaalt en kan vast of variabel zijn. De hoogte van de hypotheekrente beïnvloedt ook hoeveel je kunt lenen. Hoe lager de rente, hoe hoger het bedrag dat je kunt lenen. Het loont dus om de hypotheekrentes goed te vergelijken!

Stap 4: Tijd voor persoonlijk advies

Het is natuurlijk fijn om dit te weten, maar persoonlijk advies blijft het beste! Bij ons krijg je echt persoonlijk advies. Aangezien we eerst persoonlijk met elkaar in gesprek gaan, kunnen we vervolgens goed adviseren welke mogelijkheden bij jullie financiële plaatje en stijl passen. Benieuwd wat jij kunt lenen? Maak dan een afspraak.

Wat moet je meenemen en wat kun je verwachten van een gratis en vrijblijvend eerste gesprek? Dat kun je hier lezen.

Advies van een makelaar?

​Naast een hypotheekadviseur, kan ook een makelaar je helpen tijdens je zoektocht naar een woning. Een makelaar kan met je meekijken naar jouw woonwensen, mee naar bezichtigingen en je adviseren over de woning. Lijkt dit je prettig? Lees dan verder.

Deel via

Nieuws

Dit is hoe je slim bespaart op je huurauto

Huur je wel eens een auto op vakantie? Veel mensen weten niet precies wat wel en niet gedekt is en schrikken van de extra verzekeringskosten. Lees verder om te ontdekken hoe je met je reisverzekering kunt besparen op je huurauto!

Lees meer
Meer nieuws
Dico_vrijstaand

Echt persoonlijk advies

Bij HypotheekWeter pakken we het graag anders aan: bij ons ben je geen nummertje. We nemen graag de tijd om je echt persoonlijk advies op maat te kunnen geven. Met onze jarenlange ervaring en hart voor mensen zorgen wij voor goed onderbouwd, verantwoord advies voor iedereen. Wij helpen je graag (écht!).

Dico Gremmen
Hypotheekadviseur
Een afspraak met Dico maken